måndag 26 maj 2014

Söndag i Majorna

Det var lite svalt i luften igår, jag vaknade tidigt och var hungrig som en varg. Men höll mig. För ett par timmar senare var det dags för utefrukost. 


Hanna och Sophia fotograferar frukost, jag fotograferar Hanna och Sophia. Mycket bra frukostsällskap! Jag var vid det här laget så hungrig att jag blev tvungen att beställa en extra frukostmacka. 

Efter frukosten strosade vi i sakta mak mot Majorna där det ordnades det årliga Megaloppiset. Solen gassade på så det blev inga bilder av loppisborden, men tro mig, de var många. Jag fyndade två matchande sänglampor och två klänningar för totalt 150 kronor. Inte illa! 


De här två söta fyndade bland annat en bukett ljuvligt doftande liljekonvaljer och en mankka. Vad heter det i Sverige egentligen? Kassettradio?

Man vet aldrig om man ska orka med Megaloppisen eftersom den verkligen är megastor, men i år gick det prima. En utomordentlig söndag!

lördag 24 maj 2014

Bär böcker på ryggen

Jag har börjat flytta. Litegrann. Rullade ihop min extramadrass, fyllde tygkassar med sängkläder, den stora resväskan med böcker. Bar dem på ryggen, orden. Det första jag gjorde när jag kom in i rummet som ska bli mitt nya hem: radade upp den första väskan med böcker i hög på fönsterbrädet. Lassade ur, packade upp. Hoppade på cykeln igen och cyklade de tre kvarteren. Och så samma sak igen.

Det är juli nu. Det kanske inte blir juli i juli, så när det blir juli i maj får man planera sommar. Söndagsplanen är att äta frukost ute med bland annat Hanna, åka mot vatten och kanske ta sig ett dopp. 

Jag sitter jag ensam lugn och ro i min tysta lägenhet (inte min förstås). Slösurfar in på vintagebloggare som lägger upp drömska bilder på drömska klänningar. Undrar om jag borde känna mig nostalgisk. Inte över de drömska klänningarna, men över lägenheten. Jag vet inte. Det har hänt mycket sen jag flyttade in. 

Jag har tagit en magisterexamen.
Jag har jobbat på café.
Jag har sökt jobb jag inte har fått.
Jag har mått dåligt.
Jag har känt mig ensam.
Jag har skrivit.
Jag har sökt jobb jag har fått.
Jag har fått riktigt bra vänner.
Jag har träffat en Cyklist.
Jag har läst böcker.
Böcker böcker böcker böcker
böcker böcker böcker
böcker böcker
böcker
.

Det kanske räcker så. Det behöver inte hända så mycket mer. Eller? Det är en vecka kvar. Mycket kan hända på en vecka.

onsdag 21 maj 2014

Skev

När jag cyklar till jobbet vid fyra på morgonen är det flera saker som är annorlunda.

Ingen är vaken. Eller jo, kaninerna är vakna. Änderna är vakna, vaknare än mig, kanske vaknast. Inatt såg jag en överkörd and från bussfönstret.

Musiken i mina öron. Jag lyssnar alltid på Vaken som går i P3 och P4 varje natt mellan 00 och 06. Musiken där är blandad. Men det är inte det som är annorlunda, utan effekten som musiken har på mig. Sjunger någon t.ex. "Don't you ever say I just walked away, I will always love you" börjar jag nästan gråta av tanken på stackars Miley. Sjunger någon "let me see what spring is like on Jupiter and Mars" blir jag så salig att jag nästan skrattar.

Allt är som vanligt men inte riktigt, någon har knuffat på verkligheten och gjort den lite skev.

söndag 18 maj 2014

Sommar

Ja ja ja det doftar syren i hela stan.

Jag tar på mig min blommiga sommarklänning och susar fram på cykeln.

torsdag 15 maj 2014

Undrar

Jag skulle nog dö om jag inte fick skriva.

Jag skrev så i min skrivbok igår. Dramatiskt. Inte så att jag skulle upphöra att andas, men jo. Något där inuti skulle nog dö. Tyna bort, eller: växa sig för stort och spränga kroppens gränser. 

Jag kokar sparris, jag testar att smörja in ansiktet med olivolja, jag har ångest, jag joggar - utropstecken - jag klickar hem något från en webshop, jag köper nya underkläder.

Det bubblar under huden. 
Det är inte sommar än.
Det finns så många som jag saknar.

Om jag sätter upp mitt hår med hårklämmor istället för med snoddar, blir jag en annan då?

lördag 10 maj 2014

Bojkott och nedbantad moralpredikan

Har gått omkring och varit ovanligt förjävla förbannad på all sexism de senaste dagarna, jag tror att det är något i luften. 

Om också du känner för att bli ännu mer förbannad än du förhoppningsvis redan är tycker jag att du ska klicka dig in på Genusfotografen. Läs den viktiga granskningen av American Apparel här och här. Och sluta sen för sjutton att handla där.

Punkt.


fredag 9 maj 2014

Eurovision

Det är ju Eurovisiondags! Hade nästan glömt bort det och såg endast halva semifinal nummer ett, satt och läste en bok medan jag såg semifinal nummer två. Vilken identitetskris. Kanske är mitt bristande engagemang helt hälsosamt, kanske ett tecken på att jag håller på att tappa bort en viktig del av mig själv.

Haha.

Den riktiga orsaken tror jag är att det är ganska tråkiga bidrag i år.

Men helt kort kan jag säga följande: min favorit är Nederländernas "Calm After the Storm" med The Common Linnets. Den kommer inte att ha en chans, men det är kanske den enda låt jag frivilligt skulle lyssna på. Dock hejar jag på Österrikes Conchita Wurst och "Rise Like a Phoenix", bra schagerlåt, bra sångröst, och en artist som lyfter hbtq-frågor. Så otroligt viktigt i det klimat som råder i Europa idag. 

Sen att jag för ett ögonblick trodde att jag bodde i District 8 och såg en televiserad sändning av Hungerspelen när semifinalerna drog igång är en annan sak.

Kan även påpeka att det också är Katarina Wennstams fel att jag läste samtidigt som jag kollande semifinal nummer två, så bra är hennes senaste spänningsroman Stenhjärtat. Herregud vad bra den var. Den kretsar kring det som kallas "shaken baby-syndrome", en välskriven spännande bok om ett otroligt tragiskt och intressant ämne.  

tisdag 6 maj 2014

Läsningen den senaste tiden

Befinner mig åter mellan böcker. Förstås på riktigt, på jobbet, helt konkret mellan böcker. Men också mellan läsningar. Jag har redan börjat planera sommarläsningen, lite väl tidigt kanske, men erfarenheten säger att det är bra med planering. Framför allt är det kul. 

Men nu blev det rörigt. Lite struktur om man får be. Egentligen skulle jag berätta om...

... böcker jag har läst den senaste tiden:

Miss Brodies bästa år av Muriel Spark. Det här är kanske det närmaste jag kan komma en så kallad "mysig bok", väldigt tunn och fin liten sak som handlar om ett flickgäng som flyger som nattfjärilar till en lampa kring sin lärarinna Miss Brodie. Miss Brodie tycker själv att hon nu är, precis som titeln säger, "i sina bästa år" och hon undervisar sina elever genom att berätta (ibland sanna, ibland mindre sanna) anekdoter från sitt äventyrliga liv. En härlig liten pärla med ett häftigt och roligt språk.

The Ballad of the Sad Café av Carson McCullers. Jag snubblade över den här novellsamlingen på ett antikvariat och blev nog mest lockad av titeln. Ungefär halva boken utgörs av en lång novell som också har gett namnet åt samlingen, sen följer några kortare noveller. Jag har tidigare tyckt om Alice Munro, kanske inte varit helt begeistrad, men jag måste säga att jag i alla fall hittills föredrar McCullers. Vilket språk! Det här fyndet har till och med nästlat sig in i planeringen av min sommarläsning. Det är lugnt, kärnfyllt, poetiskt. Intressanta personer som inte beter sig som man väntar sig. Sen skadar det inte att McCullers verkar ha varit en otroligt fascinerande person med ett tragiskt liv, innan hon hade fyllt trettio drabbades hon av stroke tre gånger (!), flera följde sedan och hon drabbades dessutom av bröstcancer och dog när hon var femtio. 

Stoner av John Williams. Nej det handlar inte om någon som röker gräs, det handlar om William Stoner, en anspråkslös man som flyttar från sina föräldrars bondgård för att studera. Som av en händelse börjar läsa litteraturhistoria och blir alldeles förälskad. Den här boken har hypats och hypats, den skrevs på 1960-talet och utspelar sig under 1900-talets första hälft, trots detta upptäcktes den av den breda publiken bara för något år sedan. En finstämd roman om en människa som var rätt vanligt och som inte gjorde några större intryck på sin samtid, med andra ord en människa som de flesta av oss. Kommer på svenska nu i maj.

The Son av Philipp Meyer. En blodig vilda västern-roman som kretsar kring en familjs makt över marker och människor. Den berättas genom tre olika personer från tre olika generationer och börjar under 1800-talets mitt med Eli som kidnappas av en indianstam. Den är som sagt väldigt blodig, men inte som en effekt utan snarare för att visa hur dagens oljeimperium har byggts ovanpå mängder av sargade och lemlästade kroppar. Häftig läsning!

Det har tydligen blivit en hel del bra böcker den senaste tiden. Inte så konstigt då kanske att jag inte riktigt vet vad jag ska plocka på mig här näst. Vilken tur då att Göteborgs stadsbibliotek äntligen har öppnat efter mer än två års ombyggnad. Ska nog ta mig en tur dit innan jobbet idag...

Iskall vår

Det finns inte så mycket att säga om februari, det var en månad som gick fort, den var bättre än januari (krävs iofs inte mycket för att lyc...