torsdag 1 oktober 2015

Bokmässan topp fem

Fem

Att vara på mässan utan jobbåtagande - det är the shit! Hjälp vad skönt att inte behöva tänka på deadlines och vilka seminarier som kunde vara intressanta för andra att läsa om. Det är visserligen väldigt kul att springa på seminarier, men det kan också bli lite stressigt för det finns så hiskeligt mycket att välja mellan.

Fyra 

Den där känslan när jag kom in i mässalen första dagen och efter ca en halv minut hade träffat en bekant och sen efter en minut en bekant till och sen bara lunkade runt i lugn och ro och petade på böcker bland alldeles lagom med folk. 

Tre 

Jag hade inget seminariekort i år men gick ändå på ett seminarium, "Oförnuft och känsla", med Karolina Ramqvist, Lena Andersson och Gunilla Boethius (den sistnämnda är dramatiker som har kommit ut med passionsromanen Ofri som utspelar sig på 70-talet). För det mesta gick det till så här:

- Karolina Ramqvist gjorde på sitt väldigt intellektuella vis en intressant och spontan analys av något fenomen
- Lena Andersson lutade sig fram mot henne och sa något i stil med "det du säger är alltså..." och försökte rationellt bena ut och strukturera upp vad Ramqvist hade sagt
- Gunilla Boethius inflikade något om karaktärerna i sin roman och ville att de skulle prata om "sexet!"

Ramqvist, så cool. 


Det var fantastiskt underhållande och intressant, en jätterolig kombination av tre helt olika personligheter. Skönt att pricka rätt seminarium när jag bara gick på ett.

Två 

Högen:


I mitten English Bookshops årliga "tre för priset av två", tre chansningar. Jag har redan hunnit läsa Megan Abbots The Fever som var ruskigt bra. Jag uppskattar verkligen thrillers/rysare som får en att balansera mellan att tro att något övernaturligt har hänt och att det självklart finns en rationell förklaring. Onda boken har jag precis börjat läsa, det ruskigaste med den hittills är nog all igenkänning (den utspelar sig ju på litteraturvetenskapliga institutionen vid Åbo Akademi, host host). Jag är väldigt nöjd med min hög!

Ett

Att få intensivhänga med vänner, bland annat med Jennie och Martina, bara promenera runt bland montrarna, äta lunch, prata om ditt och datt. Dessutom hade jag äran att få lyssna till Martina både läsa ur sin bok och prata med en väldigt mysig Claes Andersson (som insisterade på att en del av Martinas diktsamling är en metafor för USA's förhållande till resten av världen, haha). Jag monterminglade också med en vän och kollega och pratade egentligen bara med henne hela kvällen (men i olika montrar och med olika dryck i högsta hugg), vi höll liksom samma tempo hela tiden så det var först dagen efter som man insåg att man hade druckit rätt många glas vin...

Årets minus:

Alltså vad är grejen med mig och de här silhuettbokstöden? Varje år säger jag att jag ska köpa ett, likväl lämnar jag mässan tomhänt. VAD ÄR GREJEN? Jag vill ju ha ett bokstöd. Nu har jag dessutom (efter fem år?) bestämt mig för att jag vill ha det med Elin Wägner, lite som en hyllning till min fina föreläsare i London Helena Forsås-Scott som forskade om Wägner och som gick bort alldeles för tidigt nu i sommar. 

Kan även köpas här

Nästa år kanske?

2 kommentarer:

Martina sa...

NÄSTA år köper vi de där bokstöden! (same procedure as last year...)

Nina sa...

Om inte annat så har vi en jävligt bra orsak att gå varje år (om vi fortsätter att låta bli att köpa). Eller så får du ge ut en bok varje år helt enkelt.