torsdag 29 december 2016

Det var året

Förra året blev det aldrig något årsinlägg, det var knappast någon som sörjde särskilt mycket men här kommer i alla fall en tillbakablick på detta år som ju på många sätt har varit riktigt skit på många sätt, inte på det privata planet då, men ni vet vad jag menar. 

Hem och hus

Året började med att jag och Cyklisten flyttade till vårt första gemensamma hem, en lägenhet uppe på en kulle där ingen annan tidigare hade bott och det var som att flyga när man såg ut från vardagsrumsfönstret och vi ser ljuset från Vinga! Vi hade inflyttningsfest och letade möbler, för flyttar man från en etta till en trea blir det aningen väl minimalistiskt med de möbler man har (även om vindsförrådet på något underligt sätt ändå är proppfullt). Nu har det gått ett år, och förutom att det är lite lyhört när man ska sova om kvällen så trivs jag så väldigt bra här.Ett alldeles ypperligt sätt att inleda året också, efter att ha stått i bostadskö i sex år.


Litteratur

I år har jag för första gången skrivit ner allt jag har läst! Här kommer topplistan:

1. Elena Ferrante - jag räknar in alla delarna i Neapelsviten här. Undrar hur många gånger jag har sagt "Ferrante" i år? Gissar på alldeles tillräckligt många.

2. Meg Wolitzer - egentligen borde hon vara på delad första plats med Ferrante för herredumilde vad jag tycker om denna författare! Vill inte ens läsa fler böcker av henne nu för jag vill inte att de ska ta slut. Läste fyra av hennes böcker och träffade henne på Bokmässan och blev ännu mer kär i henne. Vill nu bli hennes assistent/fru/dotter/bästa väninna.

Bokmässans bästa stund! 
 3. Jessica Knoll - The Luckiest Girl Alive - En otippad och oplanerad läsning som jag gillade så väldigt mycket! Kanske för att den tog mig på sängen snarare än att den var så fantastiskt välskriven, det var exakt rätt bok vid exakt rätt tillfälle. Inte en jättebra översättning så läs den på engelska om du kan.
4. Patti Smith - M Train. Som att läsa en kär väns brev, också rätt bok vid rätt tillfälle. Jag satt på balkongen under våren och läste den i solen och all den där tröttheten som föll över mig i början av året började sakta avdunsta.
 5. Lars Mytting - Simma med de drunknade - Kan vara en av de böcker jag har tipsat mest om på jobbet, också en sån där oväntad läsupplevelse som var mycket mer än jag hade förväntat mig. Inte en helt igenom perfekt roman, men en väldigt bra kombo av bra språk, mystiska omständigheter och snickeri (!).

I skrivande stund har jag läst 65 st böcker i år, ganska exakt hälften på engelska och hälften på svenska. Och jag kommer definitivt att fortsätta skriva upp vad jag läser, hur kan det komma sig att jag inte har gjort det tidigare?

Hälsa

Detta år har varit PMS:ens förlovade tidsålder. Herregud så jag har mått periodvis, värst var det i september då det kändes som om allt var i kris. Men sen tre månader tillbaka äter jag ett naturläkemedel mot PMS (och klimakteriebesvär, hehe) som finns på apoteket. Det kan vara placebo, mig spelar det ingen roll, men det har faktiskt blivit bättre. Jag känner självklart av det fortfarande men får inte den där avgrundsångesten, eller har i alla fall inte fått det sen jag började med naturläkemedlet. 

En väldigt skön grej är det här med att jag har börjat jogga. Jag hade inte trott att jag skulle kunna börja gilla det igen efter tonårens smalhetsjoggning som bara fick mig att må psykiskt dålig och besviken på mig själv för att jag inte orkade jogga fram till den där Candy-påsen som markerade en etapp på motionsstigen. Men nu, alltså vad hände? Jag joggar och orkar hur mycket som helst (dvs. ungefär fem kilometer) och tycker att det är roligt? Så jäkla skönt eftersom det är helt gratis och bara tar ca en halvtimme i anspråk.

Runt om

I maj reste jag till London med två vänner och det var så fint och välbehövt och vi hade strålande sol hela resan och parkerna var fulla av lunchande britter och det fick mig att sakna London ännu mer. Men det var det sannerligen värt. 


Det har också blivit en del Stockholmsresor och lär inte bli färre framöver eftersom det här också var året då min storasyster fick barn! En liten gullig plutt som det är så roligt att få lära känna. 

I somras var jag på cykeläventyr i Sverige och trampade totalt mer än 400 km (ja det är sant!) genom vackra landskap, uppför höga backar, med oplanerad slutdestination. Det är så roligt och lätt sätt att uppleva någonting nytt om man inte har något emot att cykla, man kan så klart göra detsamma med något fordon också. 

Vardag

Det här har varit ett något kämpigt år på jobbfronten, jag har haft en liten motivationssvacka och känt att jobbet inte riktigt har gett mig det jag har behövt i form av utmaningar och inspiration. Men sen, hux flux, dök det upp en chans för mig att börja jobba inne i stan i en annan butik istället för på flygplatsen (som ärligt talat efter fyra år hade börjat kännas lite för välbekant) och nu är jag officiellt förflyttad dit. Och nu känns det väldigt annorlunda. Jag ser fram emot att låsa upp lokalen och släppa in kunderna och det känns faktiskt som om jag har hamnat på helt rätt ställe. Dessutom: no more väckarklocka inställd på 03:15! Halleluja!

Vad hände sen?

Det får nog bli en annan lista, men om jag i korthet ska säga något om vad som väntar nästa år är det bland annat två bröllop, förhoppningsvis en massa tid att hänga med syster ysters lilla barn, roliga jobbutmaningar (snark så tråkigt det låter), förhoppningsvis en snabbt annalkande vår. Och allt detta ska jag göra genom mina nya glasögon som jag införskaffade under julhelgen.

Gott Nytt År!


2 kommentarer:

Jessi sa...

Alltid roligt med årslistor i olika tappningar tycker jag! Och det låter ju som ett ganska fint år i det lilla, skönt!

Nina och Meg <3 <3 <3

Nina sa...

Det tycker jag också! Glömde bort att göra en förra året, och även om jag inte alls bloggar så ofta numera är det alltid kul att gå tillbaka till årslistorna.