fredag 17 mars 2017

Jobbiga listan

Fredag igen? Soligt? Ja! Trött i hjärnan? Litegrann. Sugen på att fylla i en lista som handlar om jobb? Ja! Hoppas flera gör det, det här är ju intressant!

Vad ville du bli när du var barn?
Cirkusprinsessa, författare, lindansare, konstnär

Vad trodde du att du skulle bli när du var tonåring? 
Hm, kanske författare eller poet?

Vilka var dina bästa och sämsta ämnen i skolan?
Bäst i modersmål, engelska och teckning, sämst (och definitivt minst intresserad av) fysik/kemi

Vilket var ditt allra första jobb?
Jag var barnvakt åt min lillasysters kompis under några veckor på sommaren. Lärde mig bland annat att bränna vid ris och att laga "sallad" (tomat, gurka och sallad i en skål), jag var kanske tretton eller fjorton? Det var väl inget "riktigt" jobb egentligen, men det första jag fick betalt för.

Vad har du haft för olika betalda jobb?
Städjobb, övervakare i tidningsläsesal, glasskiosk, lägerledare, kursledare, museiguide, frilansande recensent, cafépersonal, korrekturläsare... har jag glömt någonting?

Vad har du gått för utbildning?
Jag har en master i litteraturvetenskap och en s.k. "svensk magister" i vetenskapsteori, läste också Scandinavian Studies ett år i London. 

Vad går ditt nuvarande jobb ut på?
Jag är butikschef i en bokhandel, det innebär blandning av att jobba i butiken med försäljning och boktipsande, skyltning och planering av sortiment, och personalplanering. Superkul!

Vilka är dina starka respektive svaga sidor på jobbet?
Jag tror att jag är bra på att ha översikt och hålla i trådarna och att behålla ett längre perspektiv också när det handlar om detaljplanering. Jag är dessutom så nyfiken på människor jag inte känner, och jag tror att det är väldigt bra när man träffar en massa olika människor med olika behov som man gör i en butik. Däremot är jag motsägelsefullt nog ibland rätt så otålig och kan ha svårt för att låta saker och ting sjunka in, jag vill gärna se resultat direkt och måste verkligen hålla i mig för att inte göra en massa småändringar hela tiden bara för att det är roligt. Hur går det ihop? Ingen aning, haha.

Nämn något som du är extra stolt över att ha gjort i ditt jobb?
Jag är stolt över att jag höll ut under en period då jag inte kände mig så inspirerad eftersom jag det kom något väldigt gott ut av det i slutändan, och även över de olika evenemangen som ordnas i min butik just nu som jag planerar helt från början till slut tillsammans med mina kollegor.

Vad skulle du vilja jobba med om du inte hade det yrke du hade i dagsläget?
Något som involverar läsande och människor, kanske folkhögskolelärare eller något projekt som handlar om äldre och läsande? Jag börjar misstänka att det jag brinner för är hur böcker kan användas för att berika en människas vardag och hur läsning är ett intresse som kan förena människor som annars aldrig hade träffats.

Vad tror du skulle vara det sämsta jobbet för dig?
Något monotont där jag inte kunde använda min kreativitet, något med ekonomi kanske?

Vad gör du om fem år?
Usch, vet inte. Får lite ångest av såna frågor, inte för att jag inte tror att jag kommer att ha det bra men för att jag är helt obenägen att föreställa mig framtiden. Kanske gör jag samma sak som nu, kanske något helt annat.

Inga kommentarer: