fredag 7 oktober 2011

Barndomsskräck

Finsalongen skriver idag om opelmannen, en bloggrubrik som plötsligt öppnade en massa gamla rum i mitt minne. Genast jag läser ordet opelmannen associerar jag nämligen till ett fenomen som länge satte skräck i oss barn i radhuslängornas paradis. Fenomenet gick under namnet

Vita Volvon

Vita Volvon var - föga förvånande - en vit Volvo som enligt sägnen åkte runt och kidnappade små lekande barn. Den kördes av en "elak farbror" och alltid när man såg vita Volvon måste man gömma sig. Det fanns många historier om barn som hade försvunnit spårlöst. Det var en sån där historia som man liksom visste att var påhittad men som man ändå inte riktigt kunde värja sig mot. För tänk om det stämde? För mig personligen tror jag att skräcken släppte sitt grepp samma dag som familjen köpte, just precis, en vit Volvo. Någon som känner igen berättelsen? Jag kan tänka mig att den vita Volvon existerade i olika skepnader i många andra barnvärldar. Ett forskningsobjekt för någon hugad folklorist månntro?

8 kommentarer:

Anna sa...

Vi hade också en vit Volvo ...

Mins ingen sån där farlig bil från min barndom, men för något år sedan skrevs det i tidningarna om en svart Hummer som strök omkring i Kronohagen och lurade barn.
Får alltid rysningar när jag ser såna där humrar (dessutom lär de vara de grymmaste av miljöbovar).

Anna sa...

MINNS skulle det såklart stå, pust -

Nina sa...

Usch då. Kanske Volvoskrönan var sann i alla fall? Det ger ju det hela en mycket läskigare dimension.

Elmer sa...

Vår vita Volvo hade ju också ett intressant parningsläte vill jag minnas..

Nina sa...

Haha, om man vill kalla det så, visst. Lät gjorde den i alla fall.

Anonym sa...

Ni (någon av er i alla fall) brukade krypa ned i baksätet så ingen skulle se er när den lät som värst. Det var en generatorrem som var lös och slirade. Men tanken på parningsläte är intressant,kunde varit bra idé få småbilar med en läcker Merca i stället för att köpa den grå Toyotan...

Pappa

Temumriken sa...

Vi hade både Mannen Med Den Gröna Huvan, som antagligen inte var farlig alls, och en helt äkta äckelgubbe som jagade småflickor. Dock inte med Volvo, utan sparkstötting.

Nina sa...

Pappa: ja, timingen med att precis börja högstadiet var kanske inte någon höjdare. :)

Temumriken: Wow, mycket coolare med sparkstötting! Kräver lite ansträngning i alla fall. Fast fruktansvärt obehagligt om ryktena om honom faktiskt stämde förstås.