fredag 31 januari 2020

Årets första lista

Det är fredag, det har snöat jättemycket här och jag har varit på en förvånansvärt intressant föreläsning om klassifikationssystem. Knåpade ihop en lista dagen till ära:

Dagens åkomma: Förkylning och lite feber. Segt men inte någon katastrof, det går som tur relativt lätt att ta det lugnt när man studerar och har barn på förskolan så jag hoppas vara back in business på måndag.

Dagens fråga: Vad är det minst outhärdliga sättet att resa tillsammans med en ettochetthalvtåring? Tåg? Flyg? Bil? Vi ska åka till Stockholm i vår och det känns inte som om något av alternativen är bra. 

Dagens oro: Oro och oro, kanske att ta i, men jag hoppas verkligen att Lillcyklisten inte drar hem någon sjukdom lagom till helgen.

Dagens förhoppning: Att Lillcyklisten ska somna i lugn och ro, tror det pågår något med hans sömn för tillfället och igår var det olycka och misär vid läggningen vilket hade varit skönt att slippa ikväll (för alla inblandade).

Dagens sug: Fredagsmat, typ paj eller varma mackor. Vi ska istället laga våfflor och det kvalar väl in i rätt kategori.

lördag 25 januari 2020

Ljuset

Jag läser poesi för Lillcyklisten:

Sömnen kommer. Och den bär oss,
bort från allting som vi ser.
Sömnen bär oss och vi lär oss:
världen - det är mycket mer.

Tänker på drömmar, på att M skriver att hon läst i en drömbok att krossat glas betyder lycka. Jag går omkring på gatorna i Göteborg, inte i drömmen, inte på riktigt, via Google, försöker hitta vårt hus men det är inte byggt än. Men min arbetsplats finns där, jag ser vilka böcker som skyltas, vet när på året bilden är tagen, jag jobbar inte där.

Jag pratar i telefon med en annan vän, våra barn är lika gamla, vi bor inte längre i samma stad. Kanske är det ljuset som kommer tillbaka - jag känner en rastlöshet och otålighet i kroppen, som om tiden håller på att rinna iväg. Känner så många som råkar ut för sånt man inte önskar att någon behövde uppleva

Vill vill vill men vad? Jag läser vidare:

Drömmen drar sig undan stilla, 
men den viskar, om vi vill: 
bortom vakenvärldens lilla
verklighet så finns en till.
 
 (diktrader ur När vi blundar, Lotta Olsson & Olof Landström)

fredag 24 januari 2020

I kras?

Jag undrar om jag borde tolka det symboliskt att jag två dagar i rad har krossat glas i misstag? Igår upptäckte jag en spricka i min armbandsklocka och idag (med väska, tygpåse, pulka, unge och nycklar i famnen) dängde min matlåda i trapphusväggen så den sprack i flera bitar. Hittills har jag i varje fall inte kommit på vad glaset symboliserar. 

När det kommer snö och solen plötsligt lyser, när den krossade matlådan istället gör så att jag och några studiekompisar spontanäter lunch på ett "bättre" studentlunchställe, då kan jag inte annat än att tänka att det nog symboliserar någonting positivt.

tisdag 21 januari 2020

En tisdag

Gnällmånaden februari har inte ens börjat än men jag känner mig redan som att jag har gnällt klart för det här året. Möjligen är min PMS i kombination med förkylningar i familjen och ett barn med minst sagt hett temperament inte ens kul i soliga maj, men jag skulle behöva någon slags vitamininjektion. 

Idag var ändå en rätt bra dag. I november började jag jobba extra som vikarie på kommunens bibliotek och idag jobbade jag ett kort pass på en av filialerna. Jag har inte jobbat mer än en handfull pass totalt, men nu börjar jag äntligen känna att jag i alla fall har en aning om hur jag ska göra vissa praktiska saker vilket gör att det också blir roligare att prata med folk. Märker att jag har saknat känslan av att kunna hjälpa till, svara på en fråga, ge ett boktips, lösa någons problem. 

Nu gäller det bara att ladda för slutet av veckan eftersom Cyklisten ska åka bort, i vanliga fall har jag inga problem med att vara ensam hemma med Lillcyklisten men eftersom han går igenom någon stundvis extremt påfrestande utvecklingsfas (både för honom och för oss) bävar jag en aning. Men jag tänker mig: fullt med aktiviteter dagtid, och sen när han somnar, yoga, choklad och tv för mig.

torsdag 16 januari 2020

Läsningen 2019

Okej, så jag har inte orkat/hunnit/prioriterat att göra någon årslista om förra året än, och vete sjutton om det kommer att bli av, men vi kan ju inte glömma bort böckerna! Jag hyser lite förhoppningar om att komma igång med skrivandet här i år när jag har plockat bort Instagram, och vad är väl bättre än att börja med 2019 i läsning?

Antal lästa böcker: 43 st
Böcker på engelska: 25 st
Böcker på svenska: 18 st
Kvinnliga författare: 38
Manliga författare: 5

Överraskningen: Att jag läste så få manliga författare! Blev helt chockad av obalansen. Inte missnöjd, tycker det behövs fler kvinnliga författare i min bokhylla, men med tanke på att det inte har varit något medvetet val är det ändå rätt intressant.

Nyheten: JAG LÄSTE INTE UT EN ENDA SKÖNLITTERÄR BOK I SEPTEMBER. Inser att mitt pluggande har svalt rätt mycket av min lästid (och kanske också läslust). Läste nog massor i september men kommer ej att notera läst kurslitteratur i min dagbok, för tråkigt helt enkelt.

Bästa faktaboken: Funkar inte taget ur sitt sammanhang, men jag kan inte annat än att välja Elizabeth Pantleys The No-Cry Sleep Solution eftersom den räddade min mentala hälsa för ett år sen då Lillcyklisten varken sov på natten eller på dagen. Idag kör vi definitivt "the cry-a-lot sleep solution" ibland, hehe, men den boken blev faktiskt min livboj. Och många av tipsen var bra, så jag kan verkligen rekommendera den till alla er sömndepraverade spädisföräldrar där ute.

Återkommande tema: Kvinnor, kvinnor, kvinnor. Många olika kvinnoöden från en mängd olika tider.

Nådde inte förväntningarna: Alltså jag älskar ju historiska romaner med kvinnliga huvudpersoner, men Vibeke Olssons Sågverksserie som jag hade trott att jag skulle gilla var inte alls i min smak. Det var någonting med språket som inte funkade. Läste bara den första boken, Sågverksungen, men inte mer än så. Kan istället rekommendera Susanna Alakoskis Bomullsängeln för liknande miljö och historia. Tyvärr måste jag också nämna Alex Marwoods The Poison Tree, den började mycket lovande men nu kan jag inte ens minnas vad resten av boken handlade om.

Överträffade förväntningarna: Margaret Atwoods The Testament. Cyklisten har läst rätt mycket av Atwood på sistone och varit lite sisådär imponerad av hennes senaste romaner så jag hade inte särskilt höga förväntningar, även om jag brukar tycka om Bookervinnarna. Men den var så välskriven och spännande men många fler nyanser än jag hade hoppats på. Jag har faktiskt bara sett typ halva första säsongen av The Handmaid's Tale (boken har jag läst) men blev lite sugen på att se resten nu.

Bästa romanerna: De är verkligen många i år! Så härligt! Jag listar dem här helt utan inbördes ordning: John Boynes Hjärtats osynliga raseri, Tessa Hadleys The Past och Sent på dagen, Leila Slimanis Vaggvisa, Jennifer Egans Manhattan Beach (som jag ÄLSKADE), Rachel Cusks Outline och Peter Hellers The River. Ja, ni ser ju! Det faktum att jag har läst så många superbra romaner gör faktiskt att det inte känns lika tråkigt att jag har läst så få böcker totalt. 

Bästa spänningen: Här får jag lämna blankt. Dels för att jag har läst väldigt få deckare (tydligen?) i år, dels för att ingen riktigt är värd att nämna. 

Bästa ljudboken: Lyssnade egentligen bara på ljudböcker under vintern/våren, sen slapp jag de milslånga vagnpromenaderna och slutade också lyssna på ljudböcker. Tråkigt att nämna samma bok igen, men nog var det häftigt att lyssna på Michelle Obama läsa upp sin självbiografi.

Bubblare/tips: Allt, allt, allt av Claire Messud och Tessa Hadley. Bara läs deras böcker helt enkelt. Jag tyckte också mycket om Celia Owens Where the Crawdads Sing, det var fin stämning och vackert språk samtidigt som berättelsen var rätt mörk och sårig.

onsdag 15 januari 2020

Januari

Jag skrev precis ut utkastet till hemtentan som ska lämnas in på fredag, jag sitter vid ett bås i den tysta läsesalen på universitetsbiblioteket och utanför fönstret har nästan all snö smält bort. Januari är inte den muntraste av månader, och mindre munter blir den av att det inte ens är vinter. Tankarna snurrar, dagarna går, och samtidigt kommer sommaren närmare och det känns nästan lite som förr - vad ska jag göra i sommar egentligen? Jag är fortfarande anställd på min tjänst i Göteborg, men samtidigt känns det ganska märkligt att tänka sig att jag skulle "sommarjobba" där och ta en paus från min studieledighet. Men något ska jag göra, studieledigheten tar ju faktiskt en paus i och med vårterminen. 

Det är så dumt att behöva fatta liknande beslut den här tiden på året då hjärnan trögt tröskar på i en energifattig dimma och det allra enklaste är att bara drömma sig bort till någonting helt annat. I år kan jag inte påstå att jag har något egentligt nyårslöfte, men tre saker har jag förändrat/börjat på och det är:

1) Jag har avinstallerat Instagram. Bestämde mig för att inte kolla flödet under julen och när lovet var slut tog jag resolut bort appen utan att ens kolla vad som hade hänt. Lite fomo har jag allt, men mest känns det faktiskt jätteskönt. Får se hur länge det håller.

2) Jag har nu i en vecka gjort Yoga with Adrienes 30 days of yoga. SÅ SKÖNT. Jag har otroligt ont i magmusklerna men efter att sitta på röven hela dagarna behöver jag verkligen röra på kroppen.

3) Jag och Cyklisten har slagit upp precis alla dörrar och fönster för framtiden. Jo, vi bor i Umeå, och tanken är att vi ska bo här. Men i något skede var det som om det blev en låsning och det som kändes kul med att flytta hit kändes plötsligt bara jobbigt. Jag har ingen aning om vad det innebär i praktiken, men det känns viktigt och bra att på allvar se på vilka möjligheter som finns och inte bara ha meningen "vi kan ju alltid ändra oss" som en brasklapp utan innebörd.  

Från det man längtat efter till något annat

Det är en puckel som är jobbigt att ta sig över, övergången från högsommar till sensommar. Den känns fysiskt, min motvilja mot mörkret, tank...