lördag 10 mars 2012

Möbel möblera mobilis

Jag tycker inte att det är särskilt spännande att läsa om inredning, så jag tänker inte skriva om det här heller. Att möblera om är dock en helt annan sak. Det är lätt att tänka att det är något av ett lyxproblem att kunna fundera över ordningen på sina möbler. Det är det kanske också. Men man måste inte bo stort för att kunna möblera om. Också när jag bodde på kring tio ynka kvadratmeter i London möblerade jag om. Det var lite svårare. Lite mer som ett av de där problemlösningspusslen där man flyttar runt kvadratiska bitar tills det blir en bild. 

Att möblera om är att visa - om än bara för sig själv - att man har kontroll över sitt utrymme. Något som är särskilt viktigt när man hyr färdigmöblerat i andra hand. Om man sen råkar ha några vänner som har bil och som gärna åker med en till ett loppis utanför centrum där det perfekta matbordet står och väntar på att flyttas in och bli arbetsbord är det naturligtvis ännu trevligare. 

Fast viktigast av allt är ändå ordet möblera. Se bara:

Möbel

Så fint. Det påminner lite om fabel. Eller fäbless. Men det kommer från latinets mobilis som betyder rörlig. Det är meningen att möbler ska flyttas omkring. 

5 kommentarer:

Mia Skrifver sa...

oh yeah fint ord. svårt att säga många gånger efter varann bara. by the way, du har mejl oxå.

Nina sa...

Det låter också lite som ett kryp av något slag. Tänker antagligen på amöba. Amöbel?

Du har också mejl.

Mia Skrifver sa...

amöbel, så fint. Det är nog ett litet jättejobbigt kryp.

Nina sa...

Som rör på sig hela tiden!

josefinesfoton sa...

hihi!