måndag 30 december 2013

Tillbakablick 2013

Naturligtvis blir det en årssammanfattning, vad trodde ni? Jag tror nästan att det är så att man blir utslängd ur bloggosfären om man inte gör en sådan. I förra årets sammanfattning skrev jag att jag trodde att det kommande året skulle bli mer balanserat, det var tuffa tider och många omställningar och kanske var det så att jag mest av allt längtade efter den där balansen. Den både kom och rubbades. 

Årssammanfattning 2013 eller en studie i några diffusa kategorier

Trivseln

År 2013 började med att jag hade en bra känsla. Jag trivdes. Med jobbet, med kollegorna, med att jag började vänja mig vid min arbetsplats och mina konstiga arbetstider. Jag trivdes också med att slippa den där fruktansvärda orosklumpen jag hade i magen varje kväll jag gick och lade mig under de två senaste åren, den där oron över pengarna som inte fanns, räkningarna som skulle betalas, jobbet jag försökte hitta.

I februari läste jag Patrick Rothfuss The Name of the Wind och blev en plåga för vänner, släktingar och kollegor (dock kan jag inte nog uppmana er att läsa hans böcker, de är så sjukt bra). Jag hängde mycket med Hanna och vi gjorde bland annat ett roligt resereportage om Göteborg, det blev många utefrukostar och sköna hängkvällar.                   

Foto: Jonas Backlund

Pirret

I mars var det fortfarande vinter i stan. Min kära vän Johanna kom på besök en helg och hängde med mig i sina leopardkaliser (visst var det så Johanna?). 

Sen blev jag kryptisk, lite frånvarande, alldeles fruktansvärt ofokuserad och tankspridd. Mina vänner undrade vart jag hade tagit vägen. Vi kan kalla orsaken för Cyklisten. 

Jag tänker på något jag skrev då alldeles i början av början, att det kan handla om så enkla saker som att lära sig nya ord. Ofta känns det som om minst halva jag är uppbyggd av ord, vissa uttryckt känns som mina egna, andra har jag kanske lånat från någon vän. När en annan människas ord mer och mer blir en del av ens egna (och tvärtom), då händer  det nånting viktigt i kroppen. Det är förstås inte lätt det där med de nya orden, särskilt inte för såna som mig som länge har varit van med att ha ett helt eget ordförråd som jag får styra och ställa med precis hur jag vill. Men roligt är det.

Några nya ord i min vokabulär: släpljus, tamp, bro (i bemärkelsen farstutrappa) 

Mars var en bra månad

Böckerna

Det har blivit mycket bloggande om böcker det här året. Några särskilt minnesvärda favoriter jag har plöjt igenom under 2013 är:

Patrick Rotfuss The Name of the Wind (duh)
Julie Orringers Den osynliga bron
Donna Tartts The Goldfinch
Cheryl Strayeds Wild
Hugh Howeys Wool
 
Resorna

Vad gäller resor så blev det inga längre strapatser för mig i år, jag har mest åkt till ställen här nära som Köpenhamn och Stockholm. Till Finland åkte jag både i april och i juli, den första gången på ett bröllop och den andra gången under semestern. Till Köpenhamn åkte jag med Cyklisten, det höll på att bli vår och det var skönt att bara promenera runt utan några större planer. Jag hann dessutom träffa vänner jag inte har träffat samtidigt på väldigt länge. 


Vart man än vände sig stod ett syskon med kameran i högsta hugg. 
Här storasyster på vår kusins bröllop i Helsingfors.

Fast nu när jag skriver det här inser jag att jag helt har glömt att jag också åkte till Mallis med mina Jeppisvänner, hur kunde jag glömma det? Kanske just för att det verkligen var en resa där vi pratade oavbrutet om smått och stort, att vi var på Mallis var ljuvligt men samtidigt lite sekundärt. Fantastiskt var det i alla fall och något jag hoppas kan hända igen. 


Hurtig vandring

Lite roligare liksom att lägga sina flygpengar på varmt semestermål än på (no offense släkten) Finland. Det tycker jag att man har rätt att säga efter att ha bott utomlands i snart fyra och ett halvt år. 

Fyra och ett halvt år!?!

Nåväl. Moving on.

Semestern

Juni passerade i någotslags töcken, jag jobbade mest och njöt säkert av sommaren men kan inte riktigt minnas hur. Jag tror att jag cyklade en hel del, med Cyklisten då naturligtvis. I juli jobbade jag också, ganska mycket, men firade även min födelsedag på Ninigt sätt med frukost, bad och vänner. Jag blir fortfarande som en femåring när jag har födelsedag och går riktigt omkring och myser över att det är min dag. Kanske fånigt, men det händer å andra sidan bara en gång om året. 

Hannah och Peter bjöd mig på Patti Smith-konsert
 
I slutet av juli kom den sedan, den efterlängtade, aldrig tidigare upplevda, semestern! Att jag bara skrev fyra stycken blogginlägg i augusti säger väl allt. Det blev en semester som dels tillbringades uppe i norra Sverige och hemma i Österbotten, men också på Flow i Helsingfors och i en båtkajuta utanför Göteborg. Det hade förstås varit skönt att vara ledig ännu längre, men samtidigt gick det förvånansvärt fort att komma in i jobbrutinerna igen. 

Rutinerna

I september vet jag inte riktigt heller vad jag gjorde förutom kom in i rutinerna igen och gick på bokmässan. Alla höstar brukar gå fort, men den här har verkligen gått i rekordfart. Tycker att hela hösten har varit väldigt mycket vardag, på gott och ont. Det blev en hel del skogspromenader då när det fina vädret höll i sig och det är jag glad över. För så här mörk har november och december aldrig känts tidigare. Vad skulle man göra utan julen? Förgås, tror jag. Jag har mest jobbat och gjort vardagliga saker, gått på kaffe med folk, gått på bio, läst böcker, suttit i soffan och kollat på film, börjat motionera lite smått. Sånt. Saker man ska göra på hösten helt enkelt. 

Och! Inte att förglömma. Fast det tänkte jag faktiskt göra. Jag deltog ju i NaNoWriMo i november och lyckades med att skriva ihop hela 50000 ord.

Det var mitt år. Vet inte alls vad jag förväntar mig av 2014, och det känns ganska skönt. Att ta det som det kommer. Börja med att beta av horrormånaderna januari och februari, sen kan det bara bli bättre.
 

   

2 kommentarer:

Johanna sa...

Leopardkaliser ja! och mittbena (gör inte om det) och goth-harry-potter-hångel, haha (det kan jag göra om)! Tänk va mycket som hunnit hända sedan dess :)

Nina sa...

Hördu väälkymi pånytt bara så letar vi upp en till Harry Potter!