onsdag 31 december 2014

En genomlysning 2014

Jag ser tillbaka och tänker först spontant att det inte har hänt så mycket det här året. Att det har lunkat på i lagom takt, jag har läst lite. Ungefär så. Men det är inte riktigt sant, eller det är inte alls sant. Jag känner mig inte särskilt kategorisk just nu, så det blir ingen kategorisk uppdelning av året varken tematiskt eller månadsvis. Men en liten lista blir det ändå, fast bara en liten. 

Jäkt: jag kom på det rätt nyligen, att jag ska försöka skilja mellan stress och jäkt. Jag läste Kristina Sandbergs trilogi om Maj och där var Maj jäktad. Inte stressad, jäktad. Av att ha så mycket på gång. Jag tänker att det är viktigt att inte vara för stressad, men att det också är lätt att överdriva ibland, att blanda ihop mycket att göra med en stressklump i magen, och det är inte nödvändigtvis samma sak. Det här är kanske ett nyårslöfte, jag vet inte. Att försöka tänka klart om vad saker och ting egentligen är.

Förändringar som lämnat spår: jag har blivit sambo/särbo samtidigt, samt fått ett nytt jobb med mera ansvar och nya arbetsuppgifter. Det känns i och för sig som att jobbet kommer att lämna mest avtryck på det kommande året, men händelsen ägde ändå rum under 2014.

Människorna: de är många, särskilt på jobbet. Både kunder och kollegor. Och jag tror att det har gjort att jag har blivit lite folkskygg när jag är ledig, jag orkar liksom inte med folk i allmänhet som jag gjorde förr. Så det har blivit extremt lite ensamsittande på café, vilket jag tycker är lite tråkigt. 

Antal lästa böcker: i skrivande stund, 64 stycken. Testade att föra lite sån statistik i år, men utan att skriva ner vad jag läste. Hyser en märklig motvilja mot det, antalet var däremot intressant eftersom jag inte hade någon aning. Det känns som rätt många. Men jag har ju inget att jämföra med. De största utmaningarna var utan tvekan Bergtagen och Knausgårds sexa.

Mat: den godaste maten är maten man äter när man är riktigt hungrig. På en båt efter att ha seglat hela dagen, eller varför inte på en restaurang efter att bara ha ätit båtmat i fem dagar. Matsäck man har med sig på en cykeltur. Mat man lagar tillsammans med andra.


En av många middagar utanför ett av Hannas många hem

Jib: tydligen engelska för fock. Sånt man kan lära sig när man är ombord på en segelbåt. Jag lär mig pyttelite till för varje gång, och det blir roligare ju mer jag kan. 

Julen: den var lugn, med lite jobb och ganska mycket ledighet. Mest massor av filmer och en hel del mat.

Aktiviteter: mycket cykling, undrar hur långt jag har cyklat i år. Runt omkring i Sverige, i norr och söder, i Danmark och Finland, i skogen, på asfalt, på is. Ett bra sätt att ta sig fram, och ett utmärkt fordon om man behöver avreagera sig muntligt på något i samhället. Tillsammans med Cyklisten har jag upptäckt den så kallade cykelranten, då man cyklar i bredd och förfasar sig över saker man stör sig på.

Sammanfattat intryck av året: det kändes som ett ganska vuxet år på något sätt. Ganska strukturerat utan att vara tråkigt.  

Omak: riksdagsvalet. Say no more.

Nytt: det här med att bo på landet är inte att underskatta. Inte samma sak att hänga i ett hus nära kor bara över en helg, jag vet. Och jag skulle definitivt behöva mer sällskap än kor. Men någon gång, att bo ute i naturen. 
Dans och sånt: bröllopet jag och Cyklisten var på under midsommar. Det var svinkallt för att vara midsommar, men den roligaste festen på länge.

Och så, precis som året, slutar det abrupt.


2 kommentarer:

jeppisorm sa...

Voi den sommardagen! Hoppas vi snart kan äta middag i vårt nya hem där vi förhoppningsvis stannar för många långa middagar. Gott nytt år glitterormen! Vill hänga mycket 2015! KRAM!

Nina sa...

O ja, nu får ni inte flytta på er nånstans! Kram!