tisdag 28 oktober 2014

Allt om böcker

För en vecka sen skrev Mia om böcker, en lista som slussades vidare, bland annat till mig. Jag tackar å det ödmjukaste och naturligtvis ska jag försöka svara. Är precis som Carola lite avog och tänker bara svara, rakt av. Sen kan den som vill göra detsamma. Men man blir förstås glad över att man blir tänkt på. Även om man lufsar runt lite halvt sysslolös och drar dåliga ordskämt som att en firma som transporterar farliga kemikalier kunde heta Marie Kurir

Senaste bok du läst:
Antar att här avses senaste bok jag har läst ut, och då är det The Blackhouse av Peter May. Ruskigt bra deckare som utspelar sig på Isle of Lewis, en ö i Yttre Hebriderna (jo, jag var också tvungen att googla). En perfekt bok till det fuktiga oktobervädret för det var mycket fuktig kyla, regn och rusk (och mord!) i den boken.

Nästa bok du ska läsa:
Som bäst håller jag på med fyra stycken, långköraren Bergtagen av Thomas Mann (har kommit mer än halvvägs nu!), en lite halvtorr managementbok som är för pinsam för att nämnas här men det handlar om roller på arbetsplatsen, Bodil Malmstens sista loggbok Och ett skepp med sju segel och femti kanoner ska försvinna med mig som jag har som toaläsning, och Heidi Julavits The Uses of Enchantment (tror att du Jessi verkligen skulle gilla denna!). Ja nu svarade jag inte direkt på frågan, men ni fattar. Det finns en del att läsa innan jag kan börja på något nytt. Dock kommer Julavits roman snart att vara utläst, och då blir nästa offer Belinda Bauers senaste bok som jag plockade upp på jobbet, Livets och dödens villkor. 

Se vilket vackert omslag!
Favoritgenre:
Jag förstår inte frågan.

Vad ska du pyssla med ikväll?
Bra fråga. Just nu sitter jag i huset på landet medan Cyklisten är skolan (!) och skriver prov (!). Jag är avundsjuk. Blev aningen mobbad igår för min stora entusiasm inför att förhöra nämnda Cyklist. Jag är hursomhelst ledig och har inga planer. Det är blåsigt och ruskigt ute så det kanske bara blir lite mat och filmtittande. 

Vilka böcker finns på julklappsönskelistan?
Rebecca Solnits Män förklarar saker för mig (fast tror inte den hinner komma ut tills dess, jag vet att jag kunde beställa den på engelska men jag har hennes övriga böcker Daidalos jättesnygga utgåvor och vill fortsätta på det spåret), Patrick Rothfuss The Slow Regard of Silent Things, och kanske Robert MacFarlanes The Old Ways. A Journey on Foot

Jag kan inte få nog av böcker som handlar om att vandra!
 
Plats du helst läser på
I sängen eller i soffan eller i ett par utströdda stolar i Fäboda.

Läser du varsomhelst och har du läst på någon konstig plats?
Jag föredrar att läsa när jag är ensam, är inte så förtjust i att läsa på caféer eftersom jag blir så nyfiken på vad som händer runt omkring mig. Så är nog ganska konservativ här. Fast visst har jag läst på platser som uppe på klippor i Bohusläns skärgård och promenerandes till gymnasiet.

Det händer också att jag läser i parker, här i London 2010.
Vilken bok skulle du ge i present åt någon annan?
Bjud mig på födelsedagskalas så får du se! Nej, men jag brukar försöka matcha boken med mottagaren och inte prångla på personen det jag själv gillar att läsa om det inte känns som om det skulle fungera. Tråkigt svar kanske, men så jobbar jag.

Vad använder du som bokmärke?
Jag har börjat använda magnetiska bokmärken och är helt hooked, älskar att de hålls kvar i boken medan man läser! Men jag är inte helt konsekvent, i en av böckerna jag läser just nu så hundörar jag, i en annan använder jag en roligt liten lapp som Cyklisten skrev åt mig häromveckan.

Hur sorterar du i bokhyllan?
Återigen konservativt: romaner för sig, faktaböcker för sig, poesi för sig, och teori för sig. I alfabetisk ordning så klart. Sen har jag en separat hög med olästa böcker.   

2 kommentarer:

Mia Skrifver sa...

Well, skönt att höra att också andra har konservativ bokhyllesortering. Jag menar ju att det handlar om att hitta en och annan bok, färgsortering gör det så, ja, omöjligt.

Nina sa...

Ja hujeda mig för det, skulle inte hitta något alls om jag färgsorterade.