tisdag 27 januari 2015

Sömntrick

Jessi undrar vad vi har för knep när vi vaknar om natten och inte kan somna om, eller vad vi tänker på när vi ska somna. Jag läser när jag går och lägga mig, inte jätteförvånande. Men jag har också lärt mig att somna in till en dålig film eller en seg serie, får tacka Cyklisten för det knepet. Här är några andra trick jag brukar roa mig med, och det var när jag skulle skriva ner dem i Jessis kommentarfält som jag insåg att det här är något som faktiskt sysselsätter mig en hel del. Inte själva insomnandet kanske, men att fundera över hur det går till. Hursomhaver, läs och lär:

1. Läsa en tråkig eller svårläst bok. Ibland fungerar det ypperligt, ibland händer nånting så jag plötsligt blir lite intresserad, som min nuvarande sovbok, Considering Phlebas av Iain M. Banks. Ja, ni hör ju. Det låter som en underlig bok. Hittills har huvudpersonen åkt runt i rymden och nästan blivit uppäten av kannibaler. Inte så bra trick med andra ord. 

2. Ett tag gjorde jag en grej där jag såg framför mig ett ansikte på någon jag känner/känner till, sen försökte jag låta tankarna spontant flyga till den första person jag kom att tänka på vars ansikte jag då istället såg, osv. osv. Problemet med det tricket är att jag plötsligt kunde komma att tänka på någon jag inte hade varit medveten om på evigheter, någon från en klass under mig i lågstadiet kanske, eller någon jag bara hade pratat med en gång på ett café någonstans. Det är ett trick jag har lämnat bakom mig. 

3. Fram till alldeles nyligen har jag räknat bakåt från hundra. Och varje gång jag har rört mig rastlöst (är en väldigt rastlös insomnare) har jag tvingats börja från början. Jag brukar också försöka se sifforna i någon färg, vissa siffror är ganska fixerade, andra byter färg från gång till gång. Det här är ett trick som fungerar rätt bra för mig.

4. Det senaste jag prövar med är dock en mediationsteknik jag fick nys om när jag var på yoga, det går ut på att man ska djupandas ("som ett hav, eller som att imma på glas med stängd mun") och vid varje utandning tänka att en bubbla blåses upp kring ens kropp. För varje utandning blir bubblan lite större tills den innesluter hela universum. Jag brukar tänka att jag ligger i en skog, och hittills har jag inte kommit längre än till trädtopparna innan jag har somnat. Kanske nånting för dig Jessi? 

Har ni fler trick?

9 kommentarer:

Mia Skrifver sa...

Oftast vrider jag mig och blir mer och mer irriterad, dvs. vaknar mer. Ett icke trick. Gör inte så.

Jessica sa...

Oj, blev ju ett riktigt långt inlägg! Jag har också räknat bakåt från hundra, men det där med bubblorna lät ju intressant! En annan grej jag gjort är att medvetet tänka först på vänster arm, göra den så avslappnad som möjligt och rikta koncentrationen ditåt. När den ä "färdig" går man vidare till vänster ben, höger ben och höger arm, tror jag aldrig en kommit hela varvet runt. Och även när man går vidare till nästa kroppsdel så ska man minnas att också "hålla" de äldre avslappnade.

Fast det där med ansiktena lät ju inte alls avslappnande? :D

Nina sa...

Jag har testat muskelgrejen nån gång, men jag har så många konstiga kroppsissues (typ att jag inte vill att revbenen rör vid täcket, måste ha något mellan knäna etc. etc. tror ibland att jag har en mild form av Aspbergers) så det brukar ha motsatt effekt för mig. Och nej, ansiktsgrejen var sjukt inneffektiv! Höll inte på med det särskilt länge vad jag kan minnas.

Älskar att höra om sånt här som folk har för sig och inte tänker på att andra också gör, vill höra meeer!

Anonym sa...

God morgon Nina! Jag har ett konstigt knep som kommer från din mormor. Man ska upprepa för sig själv ord som bara har vokalen A i sig. Jag minns inte varifrån hon har fått det. Jag har testat det flera gånger och det har faktiskt funkat! Och man blir förvånad över hur mycket ord det finns med bara A. (Bäst att göra det tyst, annars tror kumpanen att man har blivit knäpp). Mamma Snart På Jobb

Jessica sa...

Täcke mellan knäna om jag ligger på sidan är också en must för mig, men det tror jag vi har talat om :) Verkligen intressant!

ellen sa...

jag brukar berätta sagor för mig själv i huvudet, typ "men ellen, hur var det den gången när du träffa zlatan och ni gick på dejt?" funkar nästan jämt. sen så gör jag också en sån där muskelgrej, fast jag börjar med tårna och arbetar mig uppåt, jag spänner först i typ fem sekunder och slappnar sen av i kroppsdel efter kroppsdel. sen astrid lindgren som läser sina böcker, funkar alltid för mig.

Nina sa...

Mamma: kul, det måste jag testa! Om det funkar både för dig och mormor borde det rimligtvis funka för mig också.

Ellen: ibland har jag också testat nånting liknande, men oftast gör det mig lite fnissig (skrattar precis som du åt mina egna skämt och idéer).

Idag under avslappningen på yogan kom jag på en till grej jag ibland gör, det låter helt knäppt när jag skriver ut det. Men jag brukar tänka att min kropp målas med vit målarfärg från topp till tå, så att kroppen liksom kyls ner lite.

Och ytterligare en grej: jag vandrar omkring i en by av något slag där jag stannar till i ett galleri och ser på tavlor.

Herregud. Vad knäpp man är!

Jessica sa...

Galleriet! :D

Temumriken sa...

Ett knep som jag inte testat själv men som jag vet funkar för vissa är att gå och lägga sig någon annanstans, på soffan eller gästsängen eller vad man nu har. Alternativt lägga sig med huvudet i fotändan. Själv brukar jag ibland vakna på morgonnatten och inte kunna somna om, då kan det hjälpa att stiga upp och göra något så att jag blir trött, läsa morgontidningen eller något annat.