torsdag 1 november 2012

Guldsiska

Jag gick på lite gallerier häromdagen, tillsammans med småkusin J som studerar fotografi och som har koll på var man kan gå i Göteborg om man vill ta del av samtidskonst. Vi traskade runt på diverse ställen och kom till sist till ett galleri i Haga som har ett alldeles fantastiskt namn: Mors mössa. Där såg vi Mårten Nilssons utställning "Thorns" som är ett slags tredimensionell utveckling av ett från början tvådimensionellt mönster från 1700-1800-talet. Så beskriver han det själv i alla fall. Det var verkligen fint att se hur taggarna gjorde så att innergården utanför blev som en förlängning av gallerirummet. 

Det syns dock inte på denna bild så ni får allt ta och gå dit!

I en av törnbuskarna satt en guldsiska (goldfinch) som tydligen alltid är med i Nilssons konstverk. Galleriägaren Margareta Orreblad berättade för oss att guldsiskan är en omtyckt symbol både i konsten och litteraturen eftersom den lyckas flyga in och ut genom törnbuskarna utan att skada sig. Jag vet inte om det stämmer, men det var en väldigt fin bild. Så nu jag tänker på guldsiskan ibland där den flyger in och ut, och på att den är så nära faran hela tiden men ändå på något sätt lyckas slinka förbi de vassa taggarna.

Inga kommentarer:

Den senaste tiden

Det har varit några bra veckor med bättre balans, eller så är det bara ljuset och den begynnande våren som trots bakslag ju kommer. Jag tänk...