onsdag 9 maj 2012

ESC!

Så sitter man där med sina hermeneutiker och det regnar ute och man är trött och undrar hur man ska ta sig igenom dagen med hedern i behåll och så tänker man att man ska se bara lite på SVT:s Eurovision Song Contest-program och så sitter man där två timmar senare och har skrivit ett blogginlägg i huvudet om sina favoriter och inte läst någon Gadamer alls (och att man dessutom har kollat igenom alla låtar redan en gång tidigare försöker man skjuta undan från sitt medvetande). Resultatet av denna synnerligen produktiva eftermiddag ser ni här nedanför. Klicka på låtarna för att komma till youtube-klippen.

Först, tre låtar som är värda varsitt hedersomnämnande. 

Montenegro 
Låten inleds med de poetiska raderna "Euro sceptic, analfabetic", sen följer ett ondskefullt skratt - moahahahaha. Jag menar hallå, vilken fantastisk inledning! Rambo Amadeus har också en sjukt sympatisk accent och låten får mig att tänka på  estniska Kreisiradios "Leto Svet" från 2008 (tre vilsna gubbar i färggranna kostymer som sjunger om sommarljus). Att videon dessutom handlar om en åsna gör heller inte det hela sämre.

Ryssland
Sex stycken ryska tanter vill att alla ska dansa och vara med i festen! Say no more, say no more.

Litauen
Det här är en sån fruktansvärd kalkon att jag inte kan annat än älska den. Först är det en ballad, och Donny sjunger iförd ögonbindel. Sen efter halva låten blir det plötslit upptempo, Donny sliter av sig ögonbindeln och gör en slags volt (!) och så kan han plötsligt inte uttala "blind" utan sjunger "bind" istället. Vad gör man? Älskar det förstås. Påminner mig lite om en annan kalkon från 2003, "Hasta la vista" med Oleksandr som börjar som en ballad medan en ormkvinna iförd kroppsstrumpa snurrar runt på scenen i en låda av något slag tills låten ändrar karaktär och blir till en svängig skojig sak istället.

Min andra kategori innehåller låtar som jag tycker fungerar ganska bra, men som jag knappast kommer att komma ihåg nästa år.

Rumänien
Det svänger, tyger sveps omkring i vinden, Mandinga (inte helt säker på att hon heter så eller om det är bandnamnet, men jag chansar på det första) gör en massa klädbyten och är så glad så glad. Jag vet att det inte handlar om att bedöma videon, men det skiter jag i för det här är min blogg. Glatt, svängigt, roliga instrument, och en härligt överambitiös musikvideo.  

Cypern
Väldigt modernt för att vara ESC, väldigt klubbigt och Ivi Adamou sjunger bra. Men jag får ändå lite för mycket Melody-feelis (en känsla bara människor som har "gått på klubb" i Jakobstad kan relatera till) så det funkar inte hela vägen. Men jag blir lite motvilligt på g av det här även om det är ganska enformigt. Om ni vill se något riktigt fantastiskt från Cypern ska ni naturligtvis kolla in Sakis Rouvas "This is Our Night" från 2009. Om jag fick bestämma skulle Sakis representera Cypern varje år, inte minst för att han blir så glad över att få vara med att han alltid ger gärnet som fan, och ibland till och med river av sig sina kläder.


EDIT: Jessi påpekade att det har hoppat in ett tyrkfel här ovan men efter viss eftertanke tänker jag låta det stå kvar. Varför? För att Sakis Rouvas så gärna ger järnet att han faktiskt ger gärnet.

Frankrike
Det låter ju så klubbfranskt och Anggun är ju så snygg! Om man väntar till slutet på videon får man dessutom se två män iförda en slags siamesisk gasmask som gör att de kan hångla. Bara en sån sak!

Min nästa kategori innehåller bidrag som jag tycker om, men som ändå inte riktigt når upp till favoriterna.

Ukraina
Den här låten fanns från början med i den förra kategorin och jag tycker fortfarande inte riktigt att den håller hela vägen eftersom den blir ganska enformig. Men det är nånting med Gaitanas röst som gör att jag ändå puttade upp den en kategori. Hon får mig att tänka på (icke ESC-relaterade) "Be My Lover" med La Bouche från 1996.

Bulgarien
Bulgariska är vackert, refrängen funkar bra, en ganska typisk eurovisionlåt i discokategorin. Återigen lite 90-talsvibbar som jag slukar med hull och hår. Ja, hennes klänning är lite mysko, men på något sätt tycker jag ändå att den gör låten bättre.

Spanien
En riktigt klassisk gammaldags eurovisionlåt, en av de få det här året faktiskt. Fin melodi och bra refräng men lite för trist för att ta sig upp ett steg.

Så har vi kommit fram till mina favoriter. När de gäller favoriterna försöker jag att vara så ärlig mot mig själv som möjligt. Här handlar det inte om att vara varken politisk korrekt eller om att visa sin goda smak, NEJ NEJ NEJ, här finns de låtar som jag helt enkelt skulle kunna tänka mig att se och höra flest gånger av alla de som deltar. 

Estland
Oj oj, jag smälter. Årets bästa ballad som låter så vacker på estniska som jag liksom nästan förstår men ändå inte vilket kanske är bra eftersom det är möjligt att texten egentligen är skitdålig. Och hans namn sedan: Ott Leppland. Vad ni om det? Att hans röst dessutom är lite småhes och han ser så där ledsen ut att man bara vill ge honom en kram gör det här till en av mina absoluta favoriter. Och ja, jag tycker också att sången är riktigt bra. Det är enkelt och rakt och så mycket bättre än alla de där balladsjungande brunetterna i vita långklänningar som det verkar krylla av i årets tävling.

Danmark
Njae, tänkte jag första gången jag hörde låten. Men den växer. Och för någon som har tillbringat största delen av 90-talet med att lyssna på Alanis Morisette (och typ alla andra liknande sångerskor) är det svårt att inte tycka om Soluna. Kanske lite enformigt, ja. Och det är inte helt grammatiskt korrekt att sjunga "like Sahara miss the rain" (kan hända att hon sjunger "misses", men det hörs inte) fast det gör mig faktiskt ingenting. Jag tycker också om hennes lite hesa röst och pratsjungande. Jag brukar inte gilla Danmarks bidrag, de brukar ge intrycket av att vara lite väl tillrättalagda. Så skönt när det dyker upp undantag!

Sverige
Ja faktiskt. Jag blev också förvånad. För det hör ju ändå till att man som finländare ska kasta skit på Sveriges bidrag, om inte annat så för att svenskarna alltid är så fruktansvärt kaxiga. Första gången jag hörde "Euphoria" tyckte jag inte att den var särskilt speciell. Men Loreens scenshow skiljer sig rejält från mängden hennes dans är mycket häftigare än någon annans.  Inga gymnastikföreningar på scenen här inte. Även om det finns många bidrag som har ett lite liknande klubbstuk tycker jag att "Euphoria" sticker ut och just nu ligger den faktiskt högst upp på min lista. Ganska ironiskt med tanke på att jag för ovanlighetens skull inte kan rösta på Sverige. Hehe.

Jepp, det var det. Vad säger ni? Protester? Glada tillrop? Tell me all about it. Nu hoppas  jag bara att också Ellen snart skriver ett eget ESC-inlägg så vi kan jämföra favoriter!

9 kommentarer:

Mia Skrifver sa...

Var är poängsättningen? Och listorna över vem som kommer att vinna och förlora? Här trodde man att du tog det på allvaaaaaar.

Äsch. Jo, håller på Svärje. Euforin smittar.

Nina sa...

Hahaha, det är ännu några veckor kvar. Poängsättning och listor brukar dyka upp live under själva tittningen till mina medtittares förtjusning (?).

Maria/LadyMiya sa...

Jag håller med din reflektion över Sverige! Tyckte inte heller att den var något speciellt första gången jag hörde den, men efter ett tag, och efter att ha sett det rena scenspråket ordentligt, måste jag säga att jag gillar det också!
Dock håller jag ej med om Litauen, det är en kalkon och sen är det inte mer än det för mig. Bara tråkig...

Nina sa...

Att låten är skit håller jag helt med om, men det är nånting som händer med mig när någon försöker så där alldeles för mycket. Det blir så fel att det blir rätt liksom. :)

Nina sa...

Ett tillägg till Sveriges bidrag: kommer aldrig ihåg vad låten heter så jag sjunger alltid valfritt adjektiv, typ "notoooorious" eller "gloorious". Hör inte vad hon sjunger den där Loreen.

Temumriken sa...

Nej, man hör ju inte vad hon sjunger, och ärligt talat tycker jag inte det låter så euforiskt heller. Men dansen är bra.

Nina sa...

Jo, dansen gör väldigt mycket. Men hennes sångstil gör henne verkligen till lite av en kvinnlig schager-Jocke Berg. Hldmmmehnnneeeääämnnn liksom.

ellen! sa...

haha! det är på gång, men jag ser redan nu att vi är inne på ganska samma linje. fantastiskt med eurovision-säsong!

Nina sa...

Visst är det! Jag har lust att slänga alla mina andra förpliktelser överbord (för ESC är ju en förpliktelse, höhö), dricka skumppa och lyssna på bidragen om och om igen.