fredag 13 september 2013

Enkäten

Det här med att solen bara är äcklig när man är förkyld och har lite feber? Så tråkigt. Gör inte särskilt mycket av dagarna förutom att läsa, så passar därför på att göra Helenas läsenkät som dör upp för ett par dagar sedan.
 
Vad läser du just nu?
Magikerna av Lev Grossman, den första delen i en fantasyserie jag har varit något skeptiskt inställd till och Tinyt Beautiful Things. Advice on Love and Life from Dear Sugar av Cheryl Strayed. Strayeds bok låter som en självhjälpsbok, så är icke fallet, men Strayed (som skrev Wild som jag läste och gillade i somras) jobbade under en period med att under namnet "Sugar" besvara människors brev. Jag har bara läst två stycken hittills, men jag gillar det. Hon ger kanske inte de råd man vill ha, men hon är ärlig.
 
 
 
Vad kommer du att läsa sen?
Åh, jag vet inte. Var inne i en bokhandel idag och letade kandidater, men jag anar att det lutar mot den andra delen i Grossmans serie som förhoppningsvis borde dyka upp på bibban nästa vecka. Tycker för övrigt att hans böcker har superfula omslag om någon är intresserad.
 
 
 
Vilken bok har du sparat till ett speciellt tillfälle?
Skam sägandes har jag inte läst Tove Janssons Sommarboken ännu, men jag nappade tag i ett exemplar på jobbet häromdagen och den läsningen sparar jag till nästa sommar.
 
Vilken var den senaste bok du gav upp med?
Tror det var Elin Olofssons Då tänker jag på Sigrid. Inte för att den direkt var dålig, men den lyckades inte hålla mitt intresse.
 
Vilken var den senaste bok du läste på svenska?
Läser Lev Grossman i svensk översättning, men om man tänker den senaste bok jag läste som är skriven på svenska måste det vara Philip Teirs Akta dig för att färdas allt för fort.
 
Kan du recitera poesi?
Om "Remember, remember, the fifth of November..." räknas så ja. Kan också strörader ur dikter av Karin Boye, Edith Södergran och Runeberg.
 
Hur hittar du tid till att läsa så mycket?
Precis som Jessi så är jag snabb när det gäller läsning, det har jag alltid varit. I övrigt händer det att jag fastnar i det stora träsk som även kallas Internet och då kan det vara svårt. Men på senare tid har jag försökt att läsa mer och kolla mindre på tv-serier. Annars läser jag på bussen, på matrasten och förstås, på kvällen innan jag somnar. Samt ibland på morgonen innan frukost.
 
Vilka nya boksläpp ser du mest fram emot den här hösten?
Precis som Helena är jag spänd på Donna Tartts nya roman The Goldfinch. Men sen jag nästan helt slutade skriva recensioner har jag inte varit särdeles bra på att hålla koll på vad som är på gång, förutom i pocketformat då, av förekommen anledning. Men om jag får omtolka frågan lite så hoppas  jag att följande författare snart kommer med nytt: Jonathan Safran Foer, Sigrid Combüchen och PATRICK ROTHFUSS. Skärpning Pat, vi orkar snart inte vänta längre.  
 
Sluta posa och skriv för sjutton!
 
  

3 kommentarer:

Anonym sa...

När du nämnde Tove Jansson måste jag berätta: igår när jag kom hem efter en promenad såg jag en död ekorre vid vägkanten till vår gård. Den låg så nätt och fint på sidan, som om den sov. Då kom jag att tänka på Tove J. För visst fanns det en död ekorre i nån av hennes böcker? På kvällen såg vi på Fråga kultureliten. Där kommenterade en av dom denhär ekorren. I boken har Tove satt en liten asterisk vid ekorren och "om läsaren börjar gråta, bläddra till sidan ..." Och så får man veta att den frusna ekorren tinar upp till våren och börjar leva igen ! :). Mamma

Nina sa...

Vad fint! Och vilket sammanträffande att dom råkade prata om just det i Fråga kultureliten.

Försvann ekorren av sig själv sedan?

Anonym sa...

Nånej, inte av sig själv. Den var ju faktiskt död..
Mamma