tisdag 4 mars 2014

Raja

Gränser, rajat, Gränsen.

Raja av Riikka Pulkkinen, en bok jag köpte för snart ett år sen när jag var en sväng i Helsingfors. Köpte även en finsk deckare jag har glömt namnet på och Katja Kettus Kätilö. Nu ska här läsas på finska, var tanken.

Men deckaren var dålig.
Och Kätilö hade ett alldeles för svårt språk.

Raja stod därför kvar i hyllan, i nästan ett år. Jag blev nog lite uppgiven av mina misslyckade försök. Men nu har jag läst den. På bara några dagar. Jag tror inte att jag har läst en hel bok på finska sen jag gick i gymnasiet, det säger väl allt. För plötsligt var jag bara inne i berättelsen, redan efter en sida. Och kunde inte sluta. Så bra är Riikka Pulkkinen. Gränser, mellanrum. Det finns något gemensamt för hur jag tänker och hur hon skriver. Det är en fruktansvärt sorglig bok, men den får en inte att känna någon hopplöshet. Snarare tillförsikt. Jag skulle till och med sträcka mig så långt som att säga att hon är en av mina favoritförfattare just nu. 

Det ni.

2 kommentarer:

Mia Skrifver sa...

Bra att höra. Har länge övervägt Pulkkinen. Att borde läsas. Men jag har en lista på finska författare som en kompis gav. Nån gång ska jag läsa dem. Nån gång.

Nina sa...

Läs! Upptäckte också att hon har skrivit en tredje roman, "Vieras", som jag också vill läsa. Nån gång.