tisdag 2 februari 2010

Den skakande kvinnan


Kring fullmåne brukar jag drömma ovanligt intensivt. För några dagar sedan drömde jag att jag satt och lyssnade på en annan utbyteselev som gjorde en pinsamt dålig intervju med Siri Hustvedt, att Paul Auster också var på plats och fick mig att flippa ur totalt och att intervjuaren plötsligt förvandlades till deras dotter. Det kan låta en aning lösryckt men faktum är att jag imorgon ska se Siri Hustvedt diskutera sin nya bok The Shaking Woman or A History of My Nerves i Foyle's bokhandel. Jag har sett henne en gång förr, under Helsingfors bokmässa 2008, och kanske var det minnet av det besöket som fick mig att drömma om en dålig intervju. Den gången fick Siri svara på frågor "as an American" vilken inte var helt omotiverat med tanke på presidentvalet men som i slutändan resulterade i att hon knappt hann säga något om sitt skrivande.

Den här gången kommer hon förhoppningsvis att får prata om sin bok som utgår ifrån upplevelsen av ett våldsamt skakningsanfall som hon fick medan hon höll tal under sin pappas begravning. Boken lär vara en blandning av medicinsk historia, psykiatri och filosofi och kommer definitivt att köpas av mig imorgon kväll. Om det skulle bli som i min dröm att Paul Auster dök upp skulle jag nog också bli en shaking woman. Antagligen av andra orsaker än dem hon går i på i sin bok, men ändå. Vissa kombinationer av människor är liksom bara för mycket.

4 kommentarer:

det smatt hysteriska smakusinet T sa...

Aaah lyllos lyllos! Vill ocksa ga och lyssna pa en intervju med Siri Hustvedt in the flesh! Hur maktigt maste inte det vara. Johan tipsade mig for lange sen om en radiointervju som gjordes med henne och Paul Auster pa P1 i somras, tydligen den forsta intervjun som de gett tillsammans och den var (saklart) jattebra.

Blir alldeles till mig, maste nog ta och leta reda pa intervjun och lyssna pa den (fast jag borde plugga till min tenta i politisk filosofi men vem kan motsta kombinationen Auster/Hustvedt nar de var for sig redan ar alldeles oemotstandliga?!)

Marker att jag bara haller pa och svamlar som en annan rambling idiot men det har forfattarparet ar sa magiskt (kan ocksa vara for att jag just laste ut Austers senaste roman "Invisible" och innan det Hustvedts forsta "The Blindfold" och fortfarande ar i en skonlitterar himmel).

NJUT av intervjun at mig ocksa och glom inte att fa din bok signerad (kanner mig som en tontig groupie nar jag skriver det har)!

Lyllos, lyllos, lyllos, lyllos!

Nina sa...

Nåå, det var en fin reaktion! Skicka gärna en länk om du hittar intervjun! The Blindfold är nog min favorit av Hustvedt, har ännu inte hunnit läsa Invisible men hoppas att den är mer som Austers äldre böcker. Trots att jag avgudar honom annars har jag haft lite svårt för hans senaste böcker, lite för mycket uppenbar lek med metanivåer och grejs.

Ska försöka njuta och inte bara vara starstruck som i min dröm!

det besvikna smakusinet T sa...

Snyft, intervjun har tagits bort enligt SRs 30-dagars regel! Blev riktigt bitter nu kande jag.

Jag alskade Invisible, den kandes verkligen som en av Austers aldre bocker. Valdigt overraskande och oforutsagbar (vilket ju typ ar samma sak men iallafall), den berorde mig precis sa som en Austerbok borde gora.

Upptackte Siri Hustvedt forra aret, nar jag letade fodelsedagspresent till mamma och snubblade over The Sorrows of An American. Tyckte oerhort mycket om de tre romaner av henne som jag last hittills (ovannamnde, What I loved och The Blindfold). Har framforallt ett valdigt starkt minne av What I loved, kanske for att det var den forsta av henne som jag laste och jag inte alls visste vad jag skulle vanta mig. Den fick mig verkligen att tappa andan och helt spontant bara borja grata nar jag laste andra delens forsta rader. En kanslomassig chock kan man nog kalla det, fa bocker har haft den effekten pa mig. Men The Blindfold var ocksa helt otrolig.

Ah kanner att jag skulle vilja befinna mig pa samma plats som dig just nu sa att vi kunde diskutera bokmani och jamfora intryck och forfattardyrkan! Leve den 25:e mars!

Jessica sa...

åh, det var nu den var, spännande! Njut av tillställningen och säg hej till Siri från mig! :) Har boken i inköpskorgen på Book Depository och väntar