onsdag 22 augusti 2012

Återkommande författare 2: Haruki Murakami

Haruki Murakami (f. 1949)
Det var min småkusin J som gav mig den svenska översättningen av Norwegian Wood (2003) någon gång i gymnasiet, och det var perfekt timing - jag hade precis kommit över min barnsliga motvilja mot bokrekommendationer. Jag kan inte säga att det var Norwegian Wood som fick mig att sluka den japanska författaren Haruki Murakamis böcker, men det var  hur som helst den första bok av honom jag läste. När jag däremot läste Hard-Boiled Wonderland and the End of the World (1991) var jag helt såld. Och jag önskar att min långa rad Murakami-böcker inte stod i bokhyllan hemma i Jakobstad utan att jag hade dem här, för då hade jag bläddrat fram till något av alla de stycken jag har markerat och sen hade jag citerat det här:

[infoga valfritt Murakami-citat]

Det är många saker jag älskar med Murakamis böcker. Det jag framför allt uppskattar (och som antagligen är orsaken till att just den realistiska Norwegian Wood inte är min favorit) är hur han knappt låter sina huvudpersoner reagera på allt det märkliga som händer runt omkring dem. "Jaså, en lång trappa som går ner i underjorden? Visst, jag kan gå ner för den." Hans karaktärer är alla mer eller mindre lakoniska, de har ofta gett upp om att hitta en passion i livet -  eller så sörjer de en kärlek de har förlorat - de kokar omsorgsfullt pasta åt sig samtidigt som de dricker en kall öl, och de tycker nästan alltid mer om katter än om andra människor. 

Men han har ju skrivit rätt mycket den mannen. Och på senare år har jag inte direkt varit överförtjust i det man har valt att översätta. Men jag kan i alla fall ge er några tips. Förutom Hard-Boiled Wonderland and the End of the World . Den första är en roman, den andra en novellsamling och den sista en reportagebok som handlar om den fruktansvärda saringasattacken i Tokyos tunnelbana 1995.

The Wind-Up Bird Chronicle (1997)
The Elephant Vanishes (1993)
Underground (2000)

Det finns mycket, mycket mer att säga om Murakami, men det här är allt ni får just nu. Om ni är nyfikna på vad jag har tyckt om hans senaste böcker kan ni läsa mina recensioner här, här och här.

3 kommentarer:

Mathias sa...

Hell yes Murakami är najs. Har läst typ 13 böcker av honom eller nåt. Det finns att ösa ur i hans författarskap, minsann, även om han, som du säger, skriver en hel del om (kärleks)desillusionerade män.

Jag började med Kafka On the Shore och den är än i dag en av mina favoriter bland hans böcker. Andra stora favoriter är After Dark och The Wind-up Bird Chronicle.

Bokbabbel sa...

<- Yess, någon annan som tyckte om "After Dark"! Jag har fortfarande olästa Murakami-böcker i hyllan *gasp*, borde ta mig an dem!

Hihi, än så länge är dina författarpresentationer även författare som jag läst efter dina rekommendationer! :)

Nina sa...

Mathias: Borde kanske läsa om "After Dark", tyckte inte illa om den men den lämnade heller inget större intryck. Kan hända att jag läste den för snabbt.

Jessi: Tror nog att jag också kan ha nånting oläst, har ju inte mina kära Murakamisar nära så jag kan kolla, buhu. Vilka bra rekommendationer jag har gett dig :)