lördag 26 februari 2011

Nostalgi: ungdomsböcker

Igår kväll började jag läsa Margaret Atwoods Syndaflodens år och kom av olika orsaker att tänka på några ungdomsböcker som jag läste flera gånger om när jag var aningen yngre än jag är nu. Jag försökte hitta bilder på dem alla, men det var tydligen inte möjligt. Jag som trodde att Eddie C. Bertins Trettonde natten var en självklar klassiker. Här är några stycken i alla fall:

Det här var en fruktansvärt tragisk berättelse om Jodie som hade reumatism och satt i rullstol men som ändå klarade av att sköta om sin häst. Heter Jodies resa i svensk översättning. Jag har läst den massor av gånger och jag tyckte alltid lika synd om Jodie. Undrar om den fortfarande läses?
Silverdelfinen är den första boken i serien om Julia, skriven av Anita Eklund Lykull. Minns inte så mycket av handlingen mera men har ett svagt minne av att jag tyckte att huvudpersonen var väldigt vuxen.


Behöver jag verkligen säga något om denna? Jag tror att den här boken har påverkat mig mer än jag någonsin kommer att våga erkänna. Någon som vill starta en nostalgiläsecirkel i framtiden? 
 

Andra ungdomsböcker som jag minns särskilt väl: Felicias ö av Cannie Möller, Tretton år av Judy Blume,  Fotografens hemlighet av Barbara Steiner. Jag tänkte säga något om att jag nog lästa om annat än unga kvinnor med romantiska livsöden, men tja. Dels är jag inte så säker på hur bra det stämmer och dels spelar det inte egentligen någon roll.

11 kommentarer:

Jessica sa...

Jag är SÅÅÅ med på nostalgiläsecirkeln! Min kusin och jag har också bestämt att vi ska tälta utanför Tennispalatset om det någonsin blir något av Sweet Valley High-filmen!

Den där Silverdelfinsboken ser vagt bekant ut. "Malins kung Gurra" av Peter Pohl minns jag att jag läste om sjukt många gånger. Minns att ett "luktsuddigum" tydligen var rätt viktigt i den boken. Jojo.

Nina sa...

Kanske vi borde inleda en genomgång av tvillingböckerna, den första boken blir ju då förstås "Bästa vänner". Det händer märkliga saker med mig när jag tittar på pärmbilderna, det är skrämmande hur bra jag minns små detaljer som hurudana kläder de har på sig och sånt.

Och jag är definitivt med och tältar om det blir aktuellt =)

Kristin sa...

Ylva och Jonte,
Vendela Blåöga,
Lilla Marie.

Johanna sa...

Jag e också med i cirkeln! :) Minns att jag läste alla Mats Wahls böcker på sjuan och sen kom han på besök till skolan och va en riktigt snuskgubbe! Minns att han berättade att han fått inspiration till Vinterviken när han paddlade kanot i Stockholms skärgård och såg folk ha sex i buskarna... haha!

Nina sa...

Kristin: ah, där kände jag bara igen "Lilla Marie". Tror att jag har den som pocket någonstans i någon gömma.

Johanna: usch, jag minns också att han sa det, det var inte direkt inspirerande att fortsätta läsa hans böcker. Varför säger man sånt till en hög 14-åringar? I'm just asking.

Anonym sa...

åh, jag älskade sweet valley saga! och flickan från framtiden.

ellen! sa...

jag är också med i cirkeln, vilken ljuvlig idé! läste allt som hade med sweet valley att göra helt hämningslöst.

Nina sa...

En annan favorit är förstås serien om Margo och Nora, serien där en av mina favorittitlar ever ingår: "Den falska tvillingens hämnd". Minns att jag bakvänt nog läste den först. Man var konstig när man var liten.

Nina sa...

Alltså inte serien OM Nora och Margo, utan Sweet Valley-serien där de karaktärerna ingår. Ifall någon blev konfunderad.

ellen! sa...

alltså hjälp! nora och margo låter sjukt bekant, det är sådär jobbigt att jag känner igen det, men inte kan riktigt sätta det på rätt plats. "den falksa tvillingens hämnd", haha... måst re-läsa den.

Nina sa...

Ja du, det var mord så det stod härliga till och missförstånd och förväxlingar och färgade hår. Kan rekommenderas.